mountain
b3

„Tvé srdce ví, jak tě učinit šťastným. Poslouchej své srdce.“
- Sri Chinmoy

HOJNOST A BOHATSTVÍ

HOJNOST A BOHATSTVÍ

Co nám brání žít život tak, jak si představujeme, plný hojnosti, a štěstí? Jsou to ve velké míře např. opět naši nejbližší, ti, co nás „nejvíce milují a chtějí pro nás to nejlepší“ – naše kořenová rodina; jsou to naši rodiče, kteří nám v dobré víře od malička podsouvali do našeho podvědomí spoustu paradigmat ohledně bohatství a hojnosti ve snaze uchránit nás zklamání z našich obrovských snů, vizí, cílů. Systematicky – celé naše dětství a dospívání, do nás vtloukali a ještě dnes, kdy už jsme dávno dospělí a zodpovědní za své životy, do nás vtloukají věty typu: „Víš, jak je těžké vydělat si na živobytí a uživit rodinu? Jsem na Tebe zvědavá, tak se předveď, jestli si vyděláš tolik co já. Ti, co jsou bohatí, jsou podvodníci, protože být bohatý a vydělat peníze poctivě je nemožné. Musíš celý život tvrdě makat. Kdo má peníze, není šťastný. Lepší je být chudý a skromný. Buď vděčná za to málo, co máš, vezmi si příklad z těch, co jsou na tom mnohem hůř. Hlavně, že máš aspoň nějakou práci, co na tom, že se tam k Tobě chovají sprostě, musíš to vydržet. Hlavně neriskuj a nechoď do neznáma. Laskavě si uvědom, že nejsem Rotschild…atd., atd.“

Jen tak přemítám a vzpomínám si přesně na jeden okamžik z mého dětství. Byla jsem jednou výjimečně nucena požádat svého nevlastního otce (neboť maminka byla na služební cestě) o příspěvek 20,-Kčs na SRPŠ v sedmé třídě základní školy. Musela jsem si v tu chvíli vyslechnout minimálně půlhodinové kázání o tom, jak je 20,-Kčs spousta peněz; jestlipak tuším, jak si tu dvacku musí otec v práci zasloužit nejmíň hodinovou intenzivní těžkou prací. Jak sama poznám, jaké to je, jestli se budu muset rozhodnout, co si za tu tvrdě vydělanou dvacku budu moct dovolit koupit – jestli nákup v sámošce, nebo nový silonky. Tenkrát to zanechalo ve mně tak otřesný zážitek, že jsem si už nikdy v životě nešla otci říct o žádné peníze. Než bych to udělala, raději bych si nechala napsat poznámku do žákovské knížky.

Tahle systematická dlouholetá práce našich rodičů přináší své ovoce. Nosíme si v podvědomí hluboce zakořeněná, uložená negativní přesvědčení, týkající se hojnosti a jen se divíme, proč k nám to bohatství jaksi stále neproudí, přestože vědomě pod vlivem chytrých knížek neustále vysíláme pozitivní neomezená přání o neomezeném proudu peněz. Své vize a cíle si nedovolíme splnit a raději nezkusíme ani první krok do neznáma, protože naše tělo i duši zcela ovládly silné emoce úzkostí, strachů, a pochybností o sobě samém.

Jak z toho obludného kruhu ven? Systematickou vlastní prací, ale tentokrát na sobě samém:

  • Přijmout zodpovědnost za svůj vlastní život.
  • Uvědomit si fakt,že tato dogmata jsou dogmata našich rodičů, a pokud je nechceme a nehodláme více ve svém životě sdílet, tak se nás již netýkají, protože stejně vnitřně cítíme, že s nimi nesouhlasíme.
  • Dělat to, co je především dobré pro nás a tak je to správné.
  • Připustit si, že na této Zemi je dostatek hojnosti pro každého.
  • Otevřít se novému vědomí, že získat peníze je snadné.
  • Stanovit si neskromně své velké vize a cíle; najít v sobě odvahu jít si za nimi, neposlouchat negativní reakce okolí a případně odříznout od sebe škodolibé našeptávače, co nás odrazují, nepodporují jen proto, že sami ve svém životě nic nedokázali.
  • Zamyslete se, kolik opravdových přátel či dobrých známých máte a dovolte si je požádat o podporu, tu budete potřebovat hlavně ve chvílích, kdy se vám nebude zrovna dařit tak, jak si představujete.
  • Protože ne! Já nechci být ani skromný, ani si brát příklad z těch, co jsou na tom stejně špatně jako já nebo dokonce ještě hůř.

    A proto si dejte si svolení sami sobě, řekněte si: „Takže, já už mám dost mého těžkého života, mé mizerné práce s mizerným platem a ode dneška mám právo žít šťastný a radostný život, plný hojnosti a bohatství ve všech aspektech mého života, mám právo na skvělou, dobře placenou práci, na ještě lepší vztahy, na báječného partnera/ku… Doplňte si sami, po čem nejvíce toužíte. Je to úplně jiná energie, kterou pocítíte a tyto příjemné pocity si v sobě uchovejte, pamatujte si je a nalaďte se na ně, kdykoliv budete vnímat absenci pozitivních pocitů.

    Terapie Cesta mj. nabízí účinné nástroje, jak odstranit negativní přesvědčení a nahradit je pozitivními. Jak znovu objevit v sobě ztracené sebevědomí, které s daným tématem také souvisí, jak si uvědomit a pracovat na naší, stále se zvyšující vlastní sebehodnotě; a dále pomáhá zbavit se definitivně našich stavů úzkostí, strachů, a paniky, které nás tolik ovládají v negativním slova smyslu a brání nám žít naplno spokojený a šťastný život.

    Comments are closed.